Cuprul este un mineral esential pentru supravietuire, existent in multe din proteinele corpului omenesc. Acesta are rol in formarea colagenului, dezvoltarea globulelor rosii din sange, cresterea imunitatii si fertilitatii, dar si in sintetizarea melaninei. Beneficiile cuprului sunt nenumarate, de aceea trebuie sa ne asiguram ca acordam organismului aportul necesar de cupru.
Dezvoltarea globulelor rosii ale sangelui
Un numar prea mic de globule rosii in organism declanseaza anemie. Atunci cand aceste celule nu sunt suficiente, organismul trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a transporta oxigenul prin tot organismul. Fierul este cel care creste productia de celule rosii, de aceea anemia se trateaza prin suplimente pe baza de fier. Insa si cuprul are contributia sa in producerea celulelor rosii – concret, cuprul ajuta celulele rosii sa acceseze fierul existent in organism, astfel incat sa se multiplice.
Rolul cuprului in sintetizarea melaninei in organism
Cuprul joaca un rol important si in procesul de formare a melaninei in organism. Melanina este pigmentul natural al pielii, responsabil cu culoarea pielii, a parului si a ochilor. Melanina poate fi produsa de melanocite numai in prezenta tirozinazei, care este o enzima derivata din cupru.
Rolul cuprului in formarea colagenului
Procesul de formare a colagenului este unul complex, iar cuprul face parte din acest proces. Mai exact, cuprul activeaza enzima lizil oxidaza, care e necesara pentru formarea colagenului. Lizil oxidaza activa intareste fibrele de colagen si le ajuta sa sustina tesuturile.
Rolul cuprului la utilizarea fierului inmagazinat de organism
Cuprul este necesar organismului si pentru ca acesta permite utilizarea fierului. Ceruloplasmina este proteina care activeaza cuprul si totodata transporta fierul in organism. Atunci cand exista deficit de cupru in organism, mai putina ceruloplasmina este disponibila si astfel fierul nu este transportat eficient in organism, iar productia de celule rosii este incetinita.
Efect antioxidant, antiinflamator, antimicrobian si antibacterian
Cuprul are efecte antioxidante, care combat actiunea radicalilor liberi in organism, reducand astfel stresul oxidativ. De asemenea, cuprul este cunoscut si pentru efectele sale antiinflamatoare, antimicrobiene si antibacteriene. De aceea, prezenta cuprului in organism este extrem de importanta.
Ameliorarea anemiei
Deficitul de cupru poate provoca anemie, iar suplimentarea aportului poate ameliora aceasta problema. Pe de alta parte, si daca anemia este cauzata de lipsa de fier, cuprul este de asemenea necesar intrucat acesta permite organismului sa utilizeze fierul inmagazinat.
Prevenirea sclerozei in placi
Oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre prezenta cuprului in organism si prevenirea sclerozei in placi. Acestia suspecteaza faptul ca aceasta minerala are capacitatea de a preveni instalarea sclerozei in placi, insa sunt necesare investigatii suplimentare pe aceasta tema.
Prevenirea aparitiei cancerului
Radicalii liberi pot cauza daune la nivelul ADN-ului celular, determinand aparitia unor boli precum cancerul. Cuprul are proprietati antioxidante, de aceea poate fi eficient in reducerea riscului de cancer.
Rolul cuprului in cresterea imunitatii
Cuprul are capacitatea de a stimula sistemul imunitar sa lupte cu infectiile, sa repare tesuturile afectate si sa accelereze procesul de vindecare. Cu toate ca nu s-a identificat mecanismul prin care cuprul actioneaza asupra sistemului imunitar, studiile arata ca deficitul de cupru influenteaza in mod negativ functionarea acestuia.
Prevenirea osteoporozei
Cuprul este benefic si pentru oasele tale, avand capacitatea de a reduce riscul de osteoporoza. Acesta interactioneaza cu alte minerale precum manganul, fierul sau zincul, si formeaza complexul de enzime superoxid dismutaza, care este esential pentru reducerea stresului oxidativ si a actiunii radicalilor liberi asupra oaselor. Deficitul sever de cupru e asociat cu pierderea densitatii osoase, care duce la instalarea osteoporozei.
Imbunatatirea activitatii cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt extrem de periculoase intrucat adesea sunt fatale. De aceea, acestea trebuie prevenite si tratate corespunzator. Studiile arata ca deficitul de cupru este asociat adesea cu afectiunile cardiovasculare. Cuprul poate regla tensiunea arteriala, poate preveni formarea placilor de aterom si totodata poate mentine nivelul de trigliceride sub control – toate acestea imbunatatesc activitatea cardiovasculara.
Reducerea nivelului de colesterol si reglarea tensiunii arteriale
De asemenea, un nivel redus de cupru este asociat cu colesterol crescut si hipertensiune. Asigurad un aport sanatos de cupru vom reusi sa reglam aceste probleme – bineinteles, tratamentul recomandat de medic si stilul de viata sanatos sunt, de asemenea, necesare pentru vindecare.
Stimularea fertilitatii
Cuprul, alaturi de fier, este un nutrient esential pentru starea generala de sanatate, dar si pentru fertilitate. Nu se cunoaste exact mecanismul prin care cuprul influenteaza fertilitatea masculina, insa in mod cert acesta are un rol important. Atat deficitul, cat si excesul de cupru pot influenta libidoul, dar pot totodata sa produca si daune la nivel testicular, afectand calitatea spermei.