No products in the cart.
Rolul si beneficiile cuprului pentru organism
Cuprul este un mineral esential pentru supravietuire, existent in multe din proteinele corpului omenesc. Acesta are rol in formarea colagenului, dezvoltarea globulelor rosii din sange, cresterea imunitatii si fertilitatii, dar si in sintetizarea melaninei. Beneficiile cuprului sunt nenumarate, de aceea trebuie sa ne asiguram ca acordam organismului aportul necesar de cupru.
Dezvoltarea globulelor rosii ale sangelui
Un numar prea mic de globule rosii in organism declanseaza anemie. Atunci cand aceste celule nu sunt suficiente, organismul trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a transporta oxigenul prin tot organismul. Fierul este cel care creste productia de celule rosii, de aceea anemia se trateaza prin suplimente pe baza de fier. Insa si cuprul are contributia sa in producerea celulelor rosii – concret, cuprul ajuta celulele rosii sa acceseze fierul existent in organism, astfel incat sa se multiplice.
Rolul cuprului in sintetizarea melaninei in organism
Cuprul joaca un rol important si in procesul de formare a melaninei in organism. Melanina este pigmentul natural al pielii, responsabil cu culoarea pielii, a parului si a ochilor. Melanina poate fi produsa de melanocite numai in prezenta tirozinazei, care este o enzima derivata din cupru.
Rolul cuprului in formarea colagenului
Procesul de formare a colagenului este unul complex, iar cuprul face parte din acest proces. Mai exact, cuprul activeaza enzima lizil oxidaza, care e necesara pentru formarea colagenului. Lizil oxidaza activa intareste fibrele de colagen si le ajuta sa sustina tesuturile.
Rolul cuprului la utilizarea fierului inmagazinat de organism
Cuprul este necesar organismului si pentru ca acesta permite utilizarea fierului. Ceruloplasmina este proteina care activeaza cuprul si totodata transporta fierul in organism. Atunci cand exista deficit de cupru in organism, mai putina ceruloplasmina este disponibila si astfel fierul nu este transportat eficient in organism, iar productia de celule rosii este incetinita.
Efect antioxidant, antiinflamator, antimicrobian si antibacterian
Cuprul are efecte antioxidante, care combat actiunea radicalilor liberi in organism, reducand astfel stresul oxidativ. De asemenea, cuprul este cunoscut si pentru efectele sale antiinflamatoare, antimicrobiene si antibacteriene. De aceea, prezenta cuprului in organism este extrem de importanta.
Ameliorarea anemiei
Deficitul de cupru poate provoca anemie, iar suplimentarea aportului poate ameliora aceasta problema. Pe de alta parte, si daca anemia este cauzata de lipsa de fier, cuprul este de asemenea necesar intrucat acesta permite organismului sa utilizeze fierul inmagazinat.
Prevenirea sclerozei in placi
Oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre prezenta cuprului in organism si prevenirea sclerozei in placi. Acestia suspecteaza faptul ca aceasta minerala are capacitatea de a preveni instalarea sclerozei in placi, insa sunt necesare investigatii suplimentare pe aceasta tema.
Prevenirea aparitiei cancerului
Radicalii liberi pot cauza daune la nivelul ADN-ului celular, determinand aparitia unor boli precum cancerul. Cuprul are proprietati antioxidante, de aceea poate fi eficient in reducerea riscului de cancer.
Rolul cuprului in cresterea imunitatii
Cuprul are capacitatea de a stimula sistemul imunitar sa lupte cu infectiile, sa repare tesuturile afectate si sa accelereze procesul de vindecare. Cu toate ca nu s-a identificat mecanismul prin care cuprul actioneaza asupra sistemului imunitar, studiile arata ca deficitul de cupru influenteaza in mod negativ functionarea acestuia.
Prevenirea osteoporozei
Cuprul este benefic si pentru oasele tale, avand capacitatea de a reduce riscul de osteoporoza. Acesta interactioneaza cu alte minerale precum manganul, fierul sau zincul, si formeaza complexul de enzime superoxid dismutaza, care este esential pentru reducerea stresului oxidativ si a actiunii radicalilor liberi asupra oaselor. Deficitul sever de cupru e asociat cu pierderea densitatii osoase, care duce la instalarea osteoporozei.
Imbunatatirea activitatii cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt extrem de periculoase intrucat adesea sunt fatale. De aceea, acestea trebuie prevenite si tratate corespunzator. Studiile arata ca deficitul de cupru este asociat adesea cu afectiunile cardiovasculare. Cuprul poate regla tensiunea arteriala, poate preveni formarea placilor de aterom si totodata poate mentine nivelul de trigliceride sub control – toate acestea imbunatatesc activitatea cardiovasculara.
Reducerea nivelului de colesterol si reglarea tensiunii arteriale
De asemenea, un nivel redus de cupru este asociat cu colesterol crescut si hipertensiune. Asigurad un aport sanatos de cupru vom reusi sa reglam aceste probleme – bineinteles, tratamentul recomandat de medic si stilul de viata sanatos sunt, de asemenea, necesare pentru vindecare.
Stimularea fertilitatii
Cuprul, alaturi de fier, este un nutrient esential pentru starea generala de sanatate, dar si pentru fertilitate. Nu se cunoaste exact mecanismul prin care cuprul influenteaza fertilitatea masculina, insa in mod cert acesta are un rol important. Atat deficitul, cat si excesul de cupru pot influenta libidoul, dar pot totodata sa produca si daune la nivel testicular, afectand calitatea spermei. Citeste si Suplimentele lipozomale: Ce sunt? ● Tehnologia Lipozomala
Asimilarea cuprului si deficienta de cupru
Organismul obtine cupru din alimente – ficat, moluste, crustacee, cereale integrale, ciuperci, fasole, nuci, alune, seminte – sau din suplimente alimentare. Deficitul de cupru este diagnosticat in urma testului cuprului in plasma sau urina.
Surse de cupru pentru organism
Cuprul se regaseste atat in alimentele de origine vegetala, cat si in cele de provenienta animala. Daca apare deficitul de cupru, suplimentele alimentare pot fi folosite pentru remedierea situatiei.
Alimente vegetale ce contin cupru
Printre alimentele vegetale care contin cupru in cantitati semnificative se numara:
• Varza Kale
• Ciupercile
• Nucile caju
• Pudra de cacao
• Migdalele
• Avocado
• Cerealele integrale
• Drojdia
• Fasolea
• Fructele deshidratate
• Piperul negru
Alimente de origine animala ce contin cupru
La capitolul alimente de origine animala, surse bogate de cupru sunt:
• Organele de animal – ficat, rinichi
• Stridiile
• Molustele
Suplimente alimentare ce contin cupru
Aportul poate fi marit prin consumul unor suplimente alimentare pe baza de cupru. Aceste suplimente se iau fie la recomandarea medicului.
Manifestari ale deficientei de cupru in organism
Anemia si oboseala
Anemia si oboseala asociata cu acestea pot fi primele simptome ale deficitului de cupru. Cuprul este cel care permite organismului sa utilizeze fierul inmagazinat, insa atunci cand acesta nu se afla in cantitate suficienta in organism, fierul nu este folosit, globulele rosii nu sunt produse in cantitatea necesara organismului si se instaleaza anemia.
Temperatura corporala scazuta
Cuprul, alaturi de alte minerale precum zincul, contribuie la mentinerea functiei glandei tiroidiene, care se ocupa, printre altele, si cu reglarea temperaturii corpului. Atunci cand exista deficit de cupru, temperatura corporala poate scadea, si astfel apare senzatia permanenta de frig.
Problemele tiroidiene
Cuprul, alaturi de potasiu, zilnic si calciu, sustine sanatatea glandei tiroide. Asadar, acesta poate preveni aparitia unor afectiuni precum hipotiroidismul ori hipertiroidismul. Insa atunci cand exista un deficit de cupru in organism, pot aparea afectiuni tiroidiene.
Infertilitatea
Cuprul reduce stresul oxidativ care afecteaza sistemul reproducator al barbatului. Insa atunci cand organismul are de-a face cu un deficit, infertilitatea poate aparea in randul barbatilor.
Hipertensiunea arteriala
Intrucat cuprul poate regla tensiunea arteriala, atunci cand acesta lipseste, organismul are tendinta de a dezvolta hipertensiune.
Afectiuni ale sistemului osos
Osteoporoza este principala afectiune a sistemului osos care poate aparea pe fondul deficitului de cupru. Asta pentru ca lipsa de cupru din organism cauzeaza pierderea densitatii osoase.
Aritimii
Aritmiile pot indica, de asemenea, un deficit de cupru.
Parul fragil si decolorat
Culoarea parului este data de pigmentul denumit melanina, responsabil si pentru culoarea pielii si a ochilor. Un nivel redus de cupru afecteaza procesul de formare a melaninei, determinand astfel pierderea pigmentului parului. Drept urmare, apar firele de par albe, chiar daca pacientul nu se afla inca la varsta albirii parului.
Afectiuni ale tractului digestiv
Si alte afectiuni ale tractului digestiv pot cauza deficitul de cupru din cauza absorbtiei inadecvate a acestuia. Bolile gastrointestinale, dar si interventia chirurgicala gastrica pot fi cauze ale carentei de cupru.
Cum si cand se administreaza suplimentele de cupru in organism
Deficitul de cupru poate avea o serie de efecte nedorite asupra sanatatii, insa este destul de rar intalnit in cazul pacientilor care adopta o dieta echilibrata si sanatoasa. Atunci cand pacientul sufera de deficit de cupru ori de anemie din cauza lipsei de cupru, sunt necesare suplimentele alimentare.
Forme ale cuprului in suplimentele nutritionale
In suplimentele alimentare, cuprul se regaseste sub mai multe forme: oxid de cupru, gluconat de cupru, sulfat de cupru sau chelat de cupru.
Administrarea corecta a cuprului
Cuprul sub forma de suplimente se administreaza la recomandarea medicului, pentru tratarea deficitului de cupru ori a unor afectiuni precum osteoporoza. Acesta se va administra in functie de recomandarile medicului ori de recomandarile producatorului, care se regasesc pe eticheta suplimentelor alimentare.
Doza zilnica recomandata de cupru pentru organism
Doza zilnica recomandata (DZR) de cupru este stabilita in functie de varsta pacientului, De exemplu, DZR pentru copiii de la 1 la 3 ani este de 340 mcg/ zi, pentru copiii de la 4 la 8 ani de 440 mcg/ zi, pentru copiii de la 9 la 13 ani de 700 mcg/ zi, in timp ce pentru adolescentii de la 14 la 18 ani DZR este de 890 mcg/ zi. Pentru barbatii si femeile de peste 19 ani, doza zilnica recomandata este de 900 mcg/ zi. In timpul sarcinii, femeile au nevoie de 1000 mcg/ zi, in timp ce in perioada alaptarii doza recomandata creste la 1300 mcg. Nivelul maximul tolerat pentru adulti este de 10 mg de cupru pe zi.
Interactiunea cuprului din organism cu alte medicamente si vitamine
Cuprul poate interactiona cu alte medicamente si vitamine – in unele cazuri interactiunea e benefica, in altele e daunatoare. De pilda, cuprul asociat cu zincul, calciul si manganul poate avea efecte benefice pentru oase, aceasta combinatie fiind adesea folosita in tratarea osteoporozei. Pe de alta parte, penicilamina, folosita in tratarea artritei reumatoide ori a bolii Wilson, poate fi afectata de suplimentele pe baza de cupru. Cuprul impiedica organismul sa absoarba asa cum trebuie penicilamina, reducandu-i acesteia eficienta. Cuprul poate interactiona si cu pilulele anticonceptionale, dar si cu antiinflamatoarele nesteroidiene – discuta cu medicul tau daca iei suplimente pe baza de cupru, dar si aceste medicamente in paralel.
Contraindicatii in administrarea suplimentelor de cupru in organism
Pacientii care sufera de boala Wilson, la fel si cei diagnosticati cu ciroza din copilarie nu ar trebui sa ia suplimente pe baza de cupru.
Reducerea stresului, odihna si relaxare
Odihna, relaxarea si limitarea expunerii la stres sunt, de asemenea, importante in timpul procesului de eliminare a cuprului in exces. Simptomele ce apar odata cu eliminarea cuprului acumulat in organism pot fi solicitante si epuizante, de aceea e esentiala odihna.